Domů » Blog » Dukovanské jádro

Dukovanské jádro

 Nehodové, jódové tablety

Dne 13. srpna jsme se vydali na expedici "Dukovanské jádro". Vyrazili jsme v sobotu kolem osmé hodiny. Posádka výpravy činila 5 členů biorobotů ;) Po shlédnutí černobylských dokumentů a neznalosti bezpečnosti jaderných reaktorů, jsme zvolili ochranný stupeň alfa. V záložní části transportéru (autobusu) jsme měli připraveno pět únikových, jízdních kol. První úlovek byl nemalé velikosti a nemalé důležitosti, jednalo se o samotnou jadernou elektrárnu v Dukovanech ;) Zastavili jsem na parkovišti v těsné blízkosti elektrárny a po kontrole a narovnání dozimetrových ručiček jsme vystoupili z hermeticky uzavřeného vozu ;) Každý měl pod jazykem jódovou tabletu pro případ potíží s reaktorem jedna až čtyři ;) V případě poruchy všech reaktorů současně byl v záloze plán z kyanidovou pilulkou ;)

Informační centrum jaderné elektrárny v Dukovanech (dále pouze JED) je spravováno provozovatelem ČEZ. Je výborně zařízeno a volně přístupné pro kohokoliv. Vstupné je hrazeno z našich doplateb za elektrickou energii, takže zde si své drobáky můžeme ponechat na domací nenažrané prasátko ;) Prohlídka může být komentovaná s průvodcem, nebo své štěstí se dá pokoušet na vlastní pěst v přilehlých prostorách elektrárny. Nutno podotknout, že pro místní nadšence je zde připraven kompletní monitorovací systém s 500 kamerami a o zábavu se také stará elitní eskadrony místních security, kterým neunikne ani spláchnutí na veřejném záchodě ;) Vodu si zde opravdu hlídají a v případě náhlého poklesu tlaku v místních trubkách se operatorům rozsvítí vystražné, zelené kontrolky ;) Ano, Dukovany jsou v konceptu sovětských elektráren. Nacházíme se na nejstřeženějším místě v republice, kde i útěk z Mírova je daleko snažší, než vniknutí do JEDu. Komentovaná prohlídka začíná modelem popisující samotný princip jaderné fyziky. V místě informačního centra nacházíme spoustu informačních tabulí, modelů a projektovou místnost pro školení budoucích operátorů ;) Pro tento účel poslouží kreslený a hraný pohádkový film z doby zániku jaderné elektrárny v Černobylu ;) V infromačním centru nám bylo zakázáno fotit pod pohrůžkou zaplacení hasičského výjezdu ;) K reaktoru se bohužel dostat nedá, ten je přísně střežen, ale v místním informačním centru se dá "ošahat" jeho aktivní a dost možná radioaktivní model, včetně ukázky palivových a borových, regulačních tyčí ;) Energetická krize hledá cestičky ke svému přežití a okolí JEDu je pro konečné jaderné řešení tím pravým místem ;) Proto se právě nyní plánuje výsadba nového reaktoru. První, jaderné harvestery by na nové, uranové pole mohly ke sklizni dosednout již v roce 2030 což je pozitivní, radiační zpráva ;) Vítejte v novém, energetickém věku.

Po této velmi zajímavé a vědecko-naučné činnosti jsme v okolí elektrárny vyzobali pár radioaktivních keší. Naše cestovní horečka dále pokračovala jižní moravou, kde jsme impozantní panorama krajiny a elektrárny lemovali na kolech. Poučeni jadernou fyzikou jsme už bez obav sklízeli do chřtánů žaludečních kotlů nedozralé a kyselé švestky. Musím uznat, že mít v daném kraji jadernou elektrárnu, musí být sen každého českého starosty. V Rakousku to naopak bude noční můra "Dukovany nuclear street". ČEZ zde dotuje a okupuje kde co, takže je okolí krajiny opravdu velice hezké, včetně různých posedů, půjčovny elektrických kol a zlatem dláždených, městských chodníků ;) Zdejší lidé mají štěstí, Dukovany se za svou historii již dvakrát zaplatili, resp. ČEZ díky své nařízené (neřízené) peněžní regulaci kWh již elektrárnu dvakrát splatil;) Cena elektrárny se ve své době vyšplhala na úctihodných 18000000000 kčs ;)

 

 Lhánická pravda

Opouštíme panorama elektrárny a přesouváme se do Lhánic, kde máme dočasný azyl v chajdě mistního štamgasty ;) Na pravdu si tady lidé příliš nepotrpí, takže jsme si museli vyhádat lhaní v podobě ceny za ubytování. V okolí se nalézají významnější vesničky jako je Mohelno nebo Dukovany, které své jméno propůjčili JEDu. Cena nájmenné smlouvy nebyla nikdy zveřejněna, ale předpokládám, že za propůjčené jméno platí obec JEDu (je to výborná reklama :) V případě jaderné katastrofy by to pravděpodobně bylo přesně naopak ;) Ve Lhánicích jsme ve správnou dobu na správném místě s nesprávnými lidmi ;) Lháři neboli místní domorodci zde plánují vesnickou zábavu a první škopky bílého vína do nás láduji už hned po příjezdu ;) Podvečerní program jsem zabili deskovou hrou "Beng!" a "Zastřel kachnu". Tu druhou hru bych nerad komentoval ;) V dobré náladě rumových panáků jsme pokračovali ve stopách na místní zábavu, kde už od odpoledních hodin řádil místní death-žokej "ZáNÍk" ;) Měsíc byl v úplňku, atmosféra byla výborná a zdejši muziku domorodci servírovali bubnováním na smyčce místních cimbálů ;) Na tombole nás okradli a sto nejrůznějších cen si rozkradlo...pardón.....rozdělilo pět místních, ulhaných a umaštěných rodin ;) Zase nám lhali, ale dnes večer to mohlo být i naposled ;)

 Francisovy turbíny v Dalešicích

Následující den jsme se vydali na vodní elektrárnu Dalešice. Přijezd je možný prakticky do areálu elektrárny a vstupy jsou pouze komentované s průvodcem, který zde návštěvníky provádí v pravidelných intervalech 3 krát do dne. Bližší informace jdou dohledat na stránkách ČEZu. Průvodce si nás rychle zmapoval a před vstupem do elektrárny trval na podepsání hmotné zodpovědnosti v případě porušení bezpečnosti kázně. Netuším, proč zrovna my jsme byli označeni za nepřítele státu, nicméně punčocháče a atrapy střelných zbraní ponechte raději doma ;) Tímto procesem musí projit každý návštěvník elektrárny, protože tady, na rozdíl od Dukovan, se budeme procházet opravdu celým komplexem vodního díla. Dalešice jsou strategické místo a zásobarnou chladicí vody jaderné elektrárny v Dukovanech, takže pokud budete chtít ČEZ pořádně naštvat, Boing 737 naveďte právě na zdejší, sypanou hráz ;) Jak nám bylo slíbeno, tak se také stalo a my procházíme útrobami elektrárny, kolem jednotlivých generátorů, turbín a schodištěm se dostaneme i do těsné blízkostí průtokových 6 metrových trubek. Dalešická vodní elektrárna je elektrárna přečerpávací, ve dne se zapíná podle potřeby a nutnosti zásobovat odběratele nasmlouvanou elektřinou, která je hlavně v dopoledních a odpoledních hodinách velice drahá a slušně vykupovaná ;) V noci turbíny přečerpávají vodu levnější elektřinou do vrchní nádrže. My jsme měli štěstí a průtoková turbína se nám zapnula přímo před očima, což hnulo nejednomu žlučí;) Celý komplex provozu a odstávek elektrárny je řízen skupinou ČEZ sídlící v Praze, takže osud tsunami z průtokových turbín řídí skupinka, hele, koukej, vo co de ;) Místní obsluha vodního díla se stára spíše o bezpečnost a požární monitoring a v případě poškození nebo požárů transformátorů nasazuje své holé, moravské, bezcenné životy ;) Konečnou je pro nás shlédnutí dokumentu ohledně vodních staveb na řekách čech a moravy. Po celou dobu návštěvy zde fotíme a odnášíme si řadu vědecko-technických a sabotačních fotografií.

Po odjezdu navštěvujeme na kolech zdejší vyhlídkovou věž, postřižinský pivovar, projíždíme 100 metrovou, sypanou, jílovitou hrází nad elektrárnou (nejvyšší hrází v ČR). Děláme okruh ve tvaru O a po dvaceti kilometrech se vracíme zase zpátky k autu. Bližšší popis cesty naleznete zde. Na cestě zpátky se stavujeme v brněnské Ikea na oběd/večeři a soutěžíme a to, kdo více vypije z nekonečného hrníčku. Vyhrál jsem. S plným pupkem jsem se dokutálel zpátky do auta a po 60 kilometrech po dálničním tahu výlet definitivně skončil příjezdem domů do Olomouce.

 Poznámka

Tímto blogem nezlehčuji jadernou katastrfou v Černobylu. Jákákoliv podobnost a dvojsmysly v blogu použité, jsou čistě náhodné a neúmyslné. Veškeré totalní nasazení použíté při likvidaci škod způsobené jadernou havarií v Černobylu, obdivuji, i když P3R3StRojkA svému lidu před i po katastrofě ustavičně lhalo. Další cíl jaderné výpravy budiž Temelín a Černobyl, kam bych se rád podíval před plánovanou dostavbou nového sarkofágu, který by se měl uskutečnit do roku 2015. Cena stavby se odhaduje na 1150000000000 dolaru. Uvidíme ;) Jádru nAzdRAv3!!! ;)

Galerie k článku Dukovanské jádro

Centrale Nucléaire de Saint-Laurent des Eaux | fotografie
Centrale Nucléaire de Saint-Laurent des Eaux
Dalešická strojovna | fotografie
Dalešická strojovna
Čisté dukovanské komíny | fotografie
Čisté dukovanské komíny
Řídící věž v Dukovanech | fotografie
Řídící věž v Dukovanech
Panorama Dukovan | fotografie
Panorama Dukovan
Kvarteto čmoudů | fotografie
Kvarteto čmoudů
Stopy v obloze | fotografie
Stopy v obloze
Vyhlídka z věže | fotografie
Vyhlídka z věže
První zóna | fotografie
První zóna
Úníkova cesta z JEDu | fotografie
Úníkova cesta z JEDu
Zemědělská krajina v Dukovanech | fotografie
Zemědělská krajina v Dukovanech
Elektrická žíla | fotografie
Elektrická žíla
JZD Dukovany | fotografie
JZD Dukovany
Elektrické stožáry | fotografie
Elektrické stožáry
Dukovany | fotografie
Dukovany
ne(Dukovany) | fotografie
ne(Dukovany)
Čistá energie | fotografie
Čistá energie
Dalešická vodní elektrárna | fotografie
Dalešická vodní elektrárna
Příjezdová cesta k dalešické přehradě | fotografie
Příjezdová cesta k dalešické přehradě
Vrchní dalešická nádrž | fotografie
Vrchní dalešická nádrž
Dalešické transformátory | fotografie
Dalešické transformátory
Uvězněná turbína | fotografie
Uvězněná turbína
Přehrada | fotografie
Přehrada
Vstup zakázán | fotografie
Vstup zakázán
Dalešické panorama | fotografie
Dalešické panorama
Postřižinský pivovar | fotografie
Postřižinský pivovar
Zahnízděný postřižinský pivovar | fotografie
Zahnízděný postřižinský pivovar

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

RSS zdroj RSS zdroj